תורתו ואומנותו - חיים של תורה בעולם המעשה
ספר חדש בענין שילוב תורה ופרנסה : תורתו ואומנות מאת הרב יעקב בוצ'קובסקי, מחבר סדרת הספרים "בעצתך תנחני".
אדם עשוי לעבוד את כל ימיו בעמידה בהתמודדויות ואתגרים יומיומיים, אבל בשורה התחתונה הוא מרגיש רע עם עצמו,
כי הוא בטוח שהדרך היחידה לעבוד את ה' היא רק להידמות אל החזו"א או אל הסטייפלר. הוא לא נותן אמון בקב"ה
שהוא רוצה אותו כמות שהוא. המסר של הספר הוא פשוט וברור: כל אדם צריך ללמוד את מצב חייו ולמצוא מה הקב"ה
רוצה ממנו בנקודה זו. לא באנו לעולם בשביל לחיות בתחושת "דיעבד", אלא בתחושת עשיה רוחנית מעצימה.
אין שום מקור תורני לתחושת החידלון הפוקדת רבים מהיוצאים לפרנסתם
כאשר הגישה לתורה ולמצוות היא גישה ריאלית, ומנסים למצוא בכל מצב נתון מה רוצה ממני ה' במצבי זה – מבינים שיש דרכים נוספות לעבודת ה', לא רק בלימוד כל היום אלא גם בעמידה בנסיונות, בשמירה על נקיון כפיים, בהתחזקות בביטחון,
במלחמת היצר, ועוד. בקיצור: מבינים את משמעות הפסוק "בכל דרכיך דעהו".
הספר מחולק לשבעה מדורים.
המדור הראשון הוא פרקי יסוד: מה מחבר אותנו לשמירת התורה? האם אנחנו מחויבים ליהדות או לחרדיות? האם לצאת לעבוד זה לכתחילה או בדיעבד? מה מקומם של תלמידי חכמים בעם ישראל? מה התועלת מלימוד התורה? ומה התועלת שבכבוד התורה? ומה עושה אשה שבעלה אינו לומד – במה היא זוכה לעולם הבא?
המדור השני עוסק בנושא קביעות עיתים לתורה: מה ללמוד למעשה? מה מטרתו של לימוד גמרא, ומה מהותה? איך יוצרים גישה בריאה ללימוד, חפה מטעויות העבר? כמה צריך ללמוד? איך מחנכים ללימוד התורה? מה מטרתה של מצות החזקת תורה? כיצד מקיימים "עשה לך רב"?
המדור השלישי עוסק בעבודת ה' שבעולם העשייה: עבודה היא כורח המציאות או עשיה בעלת משמעות? מה המקום של השתדלות, עד כמה חייבים בה ועד כמה היא מועילה? האם עניות היא אידאל? מה המשמעות של יושר ונקיון כפיים?
המדור הרביעי עוסק במערכת היחסים המשפחתית: מה עושה אשה שבעלה לא רוצה ללמוד והיא חשה החמצה? ומה עושה גבר החש פגוע מתחושת ההחמצה של אשתו? והאם מעמד האב בבית לא נפגע כתוצאה מכך שבניו עולים עליו בלימוד? וכיצד מנהלים את השבתות והחגים באופן מלא תוכן רוחני?
החלק החמישי עוסק בעמידה בנסיונות: מה נחשב למותרות? האם אסור ליהנות מהחיים? איך מתמודדים עם תערובת במקומות העבודה? לשאלה קשה זו מוקדשים ארבעה פרקים ארוכים היורדים לנבכי הנפש מתוך הכרת השטח. ואיך מתמודדים עם האינטרנט?
המדור השישי עוסק בנושא רגיש מאוד: מערכת היחסים הציבורית. מה המיקום של עובדים במגזר החרדי, ומדוע? מה הפתרון לכך? מה עושים עם הדחיה ממוסדות הלימוד ומי אשם בה? מה היחס הנכון לאברכי הכוללים?
החלק השביעי עוסק בהעמדת יסודות ההשקפה החרדית, מתוך התמודדות עם האתגרים שמציב פבנינו העולם החיצון בדורנו. מה מהותה של החרדיות? מה האמירה של התורה מול ערכי המערב? מה האתגר של הדור הבא של החרדיות? כיצד מתמודדים עם שאלות באמונה? מה זה קידוש ה' וכיצד מתנהלים במרחב חילוני?